понеділок, 3 грудня 2012 р.


З метою виховання в наших учнів національної свідомості та патріотизму започаткований проект «Знай наших!». Ініціатором виступила група № 24 (адміністратор, обліковець з реєстрації бухгалтерських даних). Хоча ми дуже раді, що до цього проекту приєдналися учні з інших груп. Проект спрямований на популяризацію української культури. Ми плануємо поглибити знання учнів про Україну, її історію, традиції і звичаї; дізнатися багато нового про українську літературу, музику і пісні, виховати любов до батьківщини, громадську свідомість. Хочу зробити їх справжніми патріотами.
Перші кроки у своєму напрямку вже зроблено.
Нещодавно усі учні ліцею відвідали виставку української художньої вишивки, яка була організована в місцевому краєзнавчому музеї. Там були представлені рушники подільських та галицьких майстрів. Експонати були вишиті ще у шістдесятих роках минулого століття, також була представлена сучасна вишивка. Цікаво розповідала працівник музею про історію вишивки, значення орнаментів на рушниках та сорочках. Учні з непідкупним інтересом слухали розповідь. Покинули музей з яскравими емоціями та враженнями.
Яскравий і неординарний захід організовано - флешмоб, який викликав сплеск яскравих емоцій та вираження своїх амбіцій. Зараз це дуже актуально і сучасно. Вони організовуються в основному з метою розваги, для того, щоб відчути себе вільним від суспільних стереотипів поведінки, для самоствердження. Але наш флешмоб мав на меті ще  й залучити молодь до нашого проекту. Тому таким чином вплинути на свідомість молоді, вважаю найкращим. Учні у призначений час на площі міста співали гімн України. Учасники розмалювали свої обличчя у синьо - жовті кольори, у руках тримали синьо – жовті стрічки. У флешмобі наші учні ще не брали участі, тому захід сприйнявся трохи з насторогою, але ініціатива підтрималася. Бажання взяти участь у наступному флешмобі захотіло набагато більше учасників.
Для поглиблення знань про Українську культуру було проведено ряд виховних годин, присвячених видатним українським постатям: актору і режисеру Івану Миколайчуку, художниці Марії Примаченко. Проводилися виховні години присвячені українському козацтву, питанням збереження та розвитку української мови та українських традицій, цікава інформація про народний календар.
Кульмінацією проекту «Знай наших!» була однойменна розважально – патріотична гра, яка була проведена 22 листопада в актовому залі ліцею. Участь у ній брали команди групи № 24 та групи № 34. Я  вирішила його  організувати для того, щоб черговий раз собі і всім довести, що ми – українці варті уваги.
Зрештою, світове визнання приходить лише до тих народів, які поважають себе, свою мову, культуру, історію, традиції. Тому гра «Знай наших» присвячена Україні у всіх її проявах. Таким чином і учасники, і глядачі в залі змогли себе перевірити на знання української мови, культури та історії, перевірити, наскільки кожен любить та шанує свою країну.
Сподіваюся, що проект дасть свої результати. Учні дізналися і сподіваюся, зацікавилися культурою, історією та традиціями Батьківщини. Бо в Україні є достатньо діячів, які зробити багато для Батьківщини, і це їх надихне для подальшого розвитку та творчості. Хочеться вірити, що почуття патріотизму учні будуть відчувати не тільки тоді, коли лунає гімн України, але й кожен день, коли доводиться учитися та працювати на благо рідної країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар